Zona Turistica Parang are cel mai inalt varf al masivului PARANG numit PARANGUL MARE(2519 m), al treilea din tara ca altitudine. Pe potecile de munte, turistul dornic de cunoastere afla locuri de mare frumusete, peisaje unice prin salbaticia si grandoarea lor, lacuri alpine sau varfuri semete de munti, cabane foarte primitoare, o flora si o fauna bogata, dar nu numai atat: in toate asezarile din depresiuna Vaii Jiului aflii oameni buni si extrem de ospitalieri, cu care ramai prieten pe viata. 

V-ați gândit, vreodată, că Parângul, astăzi românesc, ar fi fost, cândva, dacă e să dăm crezare legendelor, gazdă pentru zeii Olimpului grecesc? Pe de altă parte, Masivul Parâng, este cel mai înalt munte al județului Hunedoara care se înalță, prin vârful Parângul mare la o altitudine de 2.519 metri! Dar… să ne întoarcem pentru o clipă la minunatele povești ale lumii antice: Eschil și Herodot povestesc că Prometeu ar fi fost nevoit să stea aici, pe muntele Parangos, nu mai puțin de 3.000 de ani, fiind, astfel, pedepsit de Zeus (în mitologia greacă) sau Jupiter (în mitologia romană).

Stațiunea Parâng sau Petroșani-Parâng, așa cum mai este ea denumită și cum o putem găsi menționată mai ales în lucrările de specialitate se află pe partea versantului nordic al munților Parâng, în sud-estul județului Hunedoara. De la Deva până în Parâng aveți de parcurs 100 de kilometri, odată ajunși în Petroșani, mai aveți doar 10 până la baza telescaunului! Domeniul schiabil Petroșani – Parâng se găsește sub vârful Parângul Mic. Accesul spre domeniul schiabil se face cu telescaunul, care va urca de la altitudinea de 950 de metri la 1.650 de metri, diferența de nivel urcată cu telescaunul fiind de 700m.