Zona Turistica Parang are cel mai inalt varf al masivului PARANG numit PARANGUL MARE(2519 m), al treilea din tara ca altitudine. Pe potecile de munte, turistul dornic de cunoastere afla locuri de mare frumusete, peisaje unice prin salbaticia si grandoarea lor, lacuri alpine sau varfuri semete de munti, cabane foarte primitoare, o flora si o fauna bogata, dar nu numai atat: in toate asezarile din depresiuna Vaii Jiului aflii oameni buni si extrem de ospitalieri, cu care ramai prieten pe viata.
V-ați gândit, vreodată, că Parângul, astăzi românesc, ar fi fost, cândva, dacă e să dăm crezare legendelor, gazdă pentru zeii Olimpului grecesc? Pe de altă parte, Masivul Parâng, este cel mai înalt munte al județului Hunedoara care se înalță, prin vârful Parângul mare la o altitudine de 2.519 metri! Dar… să ne întoarcem pentru o clipă la minunatele povești ale lumii antice: Eschil și Herodot povestesc că Prometeu ar fi fost nevoit să stea aici, pe muntele Parangos, nu mai puțin de 3.000 de ani, fiind, astfel, pedepsit de Zeus (în mitologia greacă) sau Jupiter (în mitologia romană).
Stațiunea Parâng sau Petroșani-Parâng, așa cum mai este ea denumită și cum o putem găsi menționată mai ales în lucrările de specialitate se află pe partea versantului nordic al munților Parâng, în sud-estul județului Hunedoara. De la Deva până în Parâng aveți de parcurs 100 de kilometri, odată ajunși în Petroșani, mai aveți doar 10 până la baza telescaunului! Domeniul schiabil Petroșani – Parâng se găsește sub vârful Parângul Mic. Accesul spre domeniul schiabil se face cu telescaunul, care va urca de la altitudinea de 950 de metri la 1.650 de metri, diferența de nivel urcată cu telescaunul fiind de 700m.
Accesul se face pe DN 7A, Valea Malea, apoi spre stânga, către Cheile Jiețului (drumul de acces spre Voineasa) și, ulterior, dreapta în direcția de mers dinspre Petroșani spre Voineasa. Drumul este asfaltat până la baza telescaunului, unde vă puteți lăsa mașina.Stațiunea vă așteaptă, desigur, pentru sporturile de iarnă, dar asta nu înseamnă că nu puteți urca în Parâng vara, pentru a admira piscurile de o rară frumusețe! Schi, sanie, snowboard, dar și plimbări cu ATV-ul sau snowmobilul, toate fac parte din gama de distracții pentru iarnă, dar locul este cunoscut și unul perfect pentru a-ți lua zborul, la propriu. Aici există un grup de împătimiți ai parapantei, dar și o școală pentru pasionații dozelor de adrenalină aeriană. Tot ce vă rămâne de făcut este să urmăriți evenimentele dedicate zborului cu parapanta (în Valea Jiului există chiar și un festival/ carnaval) și să apelați la profesioniști.
În Parâng funcționează două telescaune – cel de la baza domeniului schiabil (telescaunul vechi) și cel care coboară la Hotel Rusu (telescaun nou). Telescaunul vechi are două puncte de debarcare: unul în zona cabanei Parâng și unul în jona cea mai înaltă domeniului schiabil. Pârtiile de aici sunt în stare bună, iar urcușul vă oferă panorama Văii Jiului, dar și spre Munții Retezat. Opțiunea pentru Parâng vă oferă și oportunitatea schiului de tură: se poate urca pe Vârful Parângul Mic, iar apoi pe creasta principală spre Vârful Cârja sau Vârful Parângul Mare. Mai mult, dacă ați ajuns în Valea Jiului puteți încerca nu doar pârtiile din Parâng, ci și pe cele din stațiunea Straja si domeniul schiabil Vidra.
Pentru sporturile de iarnă vă recomandăm ca, întotdeauna, să respectați indicațiile rangerilor sau salvamontiștilor, astfel încât bucuria unei ieșiri la distracție în Parâng să fie deplină!